KOMUNIKAT
W SPRAWIE RACJONALNEGO KORZYSTANIA Z WODY
Drodzy Mieszkańcy Gminy Baranów w związku długotrwałą suszą i utrzymującymi się wysokimi temperaturami, zwracam się z prośbą o oszczędne i racjonalne korzystanie z wody. Prosimy o korzystanie z wody wyłącznie do celów socjalno-bytowych i powstrzymanie się od podlewania ogródków, trawników, plantacji, mycia samochodów, napełniania basenów.
Ograniczenie zużycia zapewni odpowiednie ciśnienie wody w sieci oraz nie spowoduje przerw w jej dostawie wszystkim użytkownikom sieci wodociągowej na terenie Gminy Baranów. Racjonalne korzystanie z wody jest również niezbędne w celu zapewnienia odpowiedniego ciśnienia w hydrantach na potrzeby ochrony przeciwpożarowej.
Baranów, ul. Rynek 14
(siedziba Urzędu Gminy)
Poniedziałek: 8.00-12.00
Nieodpłatna pomoc prawna i poradnictwo obywatelskie - więcej informacji
Stanowisko ds. leśnictwa
Bartosz Kuźma
tel. kom. 665-395-494
Dyżury: godz. 8:00-10:00
(maj-październik): pierwszy i trzeci wtorek miesiąca
(listopad-kwiecień): każdy wtorek miesiąca
Teren: poniedziałek-środa w godz. pracy
Wnioski o cechowanie i wydanie świad. legalności drewna:
UG Baranów, pokój nr 2, I piętro
Gmina Baranów informuje, że realizacja zadania pn. ”Usuwanie wyrobów zawierających azbest” jest dotowana na podstawie umowy Nr 077/2022/D/OZ z dnia 12.07.2022 r. zawartej z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie. Kwota dofinansowania obejmuje 100% kosztów kwalifikowanych tj. kosztów demontażu, transportu i unieszkodliwienia materiałów zawierających azbest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Gmina Baranów informuje, że realizacja zadania pn. "Budowa przydomowych oczyszczalni ścieków na terenie gminy Baranów" jest dofinansowana na podstawie umowy nr 264/2017/P/OW z dnia 19.09.2017 r. zawartej z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.
Dofinansowanie polega na udzieleniu pożyczki na realizację zadania, w wyniku którego zostanie osiągnięty następujący efekt rzeczowy i ekologiczny: